Een indianenketting maken met krimppapier.

Onze oudste dochter is al een tijdje in de ban van indianen. Veel van de knutselwerkjes die hier tijdens deze bizarre lockdown de revue passeren, gieten we daarom in een indianen-jasje.

Krimppapier, nog zo’n oldie waar we als kind zelf veel plezier aan hebben beleefd en nu weer van onder het stof kan worden gehaald. Het vraagt wat meer geduld, iets meer hulp van mama of papa en zorgt voor een tikkeltje frustratie als er nu en dan eens een model sneuvelt in de oven. Maar… eens je je oven kent en de reactie van het krimppapier op de warmte begrijpt, is het echt een aanrader! Tip, bak eerst de minst belangrijke werkjes in de oven…

Hoe doe je dat?
Je tekent met permanente stiften of gewone kleurpotloden iets op het krimppapier. Lees de verpakking om te weten op welke zijde je mag tekenen. Daar kun je ook vinden hoeveel het papier krimpt tijdens het bakken. Teken dus groot, zodat je op het einde geen miniatuur overhoudt. Het papier dat wij gebruikten, krimpt tot het 5x kleiner is dan de originele tekening. Als je een gaatje in je figuur wil maken om het nadien ergens aan te hangen, kun je een perforator gebruiken.

Als je tekening klaar is, verwarm je de oven voor op de aangewezen temperatuur (zie verpakking krimppapier). Knip je figuren uit (zorg dat er geen scherpe hoekjes zijn, want dit wordt vlijmscherp bij het bakken). Leg je figuren op een bakplaat (geen rooster), met bakpapier (of zilverpapier, als je echt niet anders kan). Schrik niet, de figuren krullen en krimpen enorm tijdens het bakken. Ze zijn klaar als ze vanzelf terug plat gaan liggen in de oven.

Tip: haal de figuren uit de oven als ze vanzelf terug plat gaan liggen én leg ze onmiddellijk onder een zwaar boek. Na een minuut kun je je figuur van onder het boek halen en is het klaar.

Tip: zijn je kinderen nog erg jong? Dan kun je zelf met permanente stiften een figuur tekenen op het krimppapier en hen laten inkleuren. Als voorbereiding op het leren schrijven, kun je ook in potlood een figuur tekenen en je kinderen erover laten gaan met permanente stift. Zo oefenen ze op een speelse manier hun polsbewegingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s